Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска депутатка твърди, че мюсюлманската ѝ вяра е причина за уволнението ѝ като зам.-министър

Нусрат Гани
Снимка: правителство на Великобритания

Британска депутатка заяви, че мюсюлманската ѝ вяра е била изтъкната от организационен секретар на Консервативната партия като причина за уволнението ѝ като заместник-министър през 2020 година.

Зачестилите информации за оказван натиск върху депутати на Консервативната партия още повече утежняват положението на премиера Борис Джонсън, на който предстои решаваща седмица, в която трябва да излезе резултата от разследването на събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун.

Според вестник „Сънди таймс“ Нусрат Гани е казала, че когато е поискала обяснение за уволнението си, организационен секретар на торите е посочил, че „вярата ѝ е повдигнала въпроси и нейният статут като депутат-мюсюлманин е карал колегите ѝ да се чувстват неудобно“.

Марк Спенсър, който в момента е главен организационен секретар на партията, заяви, че Нусрат Гани визира него, но твърденията ѝ са напълно неверни и клеветнически.

Министърът на образованието Надим Захауи заяви, че обвиненията на Нусрат Гани трябва да бъдат разследвани. Гани бе назначена на поста в Министерството на транспорта през 2018 година, но загуби работата си след промени в правителството, направени от Борис Джонсън през февруари 2020 година.

„Сънди таймс“ пише, че Гани се е отказала да се бори за правата си след като ѝ е било заявено, че „ще бъде отлъчена и репутацията ѝ очернена“.

През последните дни около „Партигейт“ няколко депутати, искащи оставката на премиера заявиха, че са били сплашвани и изнудвани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!