Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Павликени ще обсъждат казуса със завода за каменна вата в с. Върбовка

Снимка: Здравка Маслянкова

Общинските съветници в Павликени ще обсъждат казуса със завода за изгаряне на отпадъци и производство на каменна вата в село Върбовка. Очаква се Регионалната екологична инспекция във Велико Търново да свика експертен екологичен съвет за инвестиционното намерение за 450 милиона евро.

Идната седмица общинските съветници в Павликени ще обсъдят декларацията, внесена от техни колеги по повод инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански да построи в покрайнините на село Върбовка завод за каменна вата, в който като енергоносител ще се използва изгарянето на над 1100 тона дневно модифицирано гориво от битови отпадъци. 

„Всички действия в тази насока трябва задължително бъдат съобразени с мнението на гражданите на Павликени и да не бъде допуснато застрашаване на здравето и живота на хората. Декларираме, че сме единни в позицията си и апелираме правителството и държавните институции да се съобразят с мнението на гражданите и местната власт при вземането на решения относно проблема“, се посочва в декларацията. 

Напрежението сред хората в региона нараства след проведеното в началото на месеца обществено обсъждане, на което фирмата инвеститор представи проекта и доклада за оценка въздействието върху околната среда. Създадена е петиция, представители на местни организации се срещнаха с екологичния министър Борислав Сандов.

„Проектът е одобрен като „зелен“ и е затворен екологичен цикъл“, поясни Тодор Тодоров, представител на инвеститора. 

Очаква се свикване на експертен екологичен съвет. Предстоят и протести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!