Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калековец събират помощи за многодетно семейство без дом

Пожар изпепели до основи къщата на семейство Герашеви

| обновено на 24.01.22 в 15:28
4
Снимка: кметство Калековец

Жители на село Калековец, община „Марица“, организираха дарителска кампания в помощ на семейството с 3 деца, чиято къща изгоря при пожар. 

В сладкарницата, която се помещава в сградата на Народно читалище „Пробуда 1927 г.“, всеки желаещ може да остави дрехи, обувки, мебели или други вещи в помощ на семейство Герашеви. 

"Събираме също тетрадки и учебници за децата, които ходят на училище. Всяка вечер ще носим събраните дрехи и храна, а в края на седмицата - по-трайните дарения", обясни Савка Тошева, секретар на читалището в Калековец.

Къщата  изгоря до основи при пожар в неделя следобед, оставяйки без дом семейството с 3 момчета на 14, 12 и 11 години, както и възрастен дядо, за когото те се грижат. 

"По време на пожара в неделя следобед вкъщи беше само свекърът ми, който е с деменция. Той не е пострадал, защото съпругът ми го изведе от къщата. Всичко обаче е изгоряло, тъй като къщата е с каратаван", разказа пред Радио Пловдив Теодора Герашева, която още е в шок. 

"Хората са много свестни, грижат се един за друг. И двамата родители работят, а децата ходят на училище. Много жители се отзоваха да им помогнат, дори бизнесмен обяви, че дарява 3000 лв. под формата на строителни материали, за да се възстанови къщата на семейството", разказа пред Радио Пловдив кметът на Калековец Колю Миланов

По предварителни данни, причина за бедствието е печка на твърдо гориво, от която е пламнал покривът и от там  – цялата сграда. 

Цялото имущество на семейството е напълно унищожено. 

Благотворителната кампания ще продължи поне месец. Вече е разкрита и дарителска сметка. Тя е:

BG 28 STSA 93 0000 28 72 19 65

Още чуйте в звуковите файлове от интервютата с Теодора Герашева, с кмета на Калековец Колю Миланов и със секретаря на читалището Савка Тошева. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени