Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси и на Уолстрийт заради опасенията за руско нападение на Украйна

Европейските и американските фондови борси се намират под силен натиск от продажби на акции заради опасенията за руско нахлуване в Украйна, като това добавя към инвеститорското напрежение преди тазседмичното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Държавният департамент на САЩ обяви в неделя, че нарежда на членовете на семействата на американските дипломати да напуснат Украйна, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън преценява вариантите за увеличаване на военните сили в Източна Европа и балтийските държави, за да се противопостави на струпването на руски войски по границата с Украйна.

НАТО пък обяви в понеделник, че поставя силите си в готовност и подсилва Източна Европа с повече военни кораби и бойни самолети в отговор на струпването на военните сили на Русия по границите с Украйна.

Всички това добавя към вълната от сигнали, че Западът изглежда се подготвя за агресивен ход на Русия срещу Украйна, въпреки че Москва отрича какъвто и да е план за нахлуване в своята съседка.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се срива с близо 3,6% към края на търговията в понеделник, достигайки най-ниско ниво от първата половина на октомври 2021 г.

Немският индекс DAX 30 пада с 3,46%, френският CAC 40 с 3,52%, италианският MIB с 3,75%, испанският Ibex-35 с 3% и британският FTSE100 - с 2,35%.

Пазарите на акции на Уолстрийт също стартираха търговията в понеделник със сериозни понижения, свързани и с инвеститорските притеснения преди заседанието на Фед в сряда, на което се очаква централната банка на САЩ да потвърди, че скоро (през март 2022 г.?) ще започне да повишава лихвите и да намалява огромния размер на закупените от нея финансови активи по време на коронавирусната криза.

Индексът DJIA падна за кратко с 800 пункта, след което парира част от този спад, но все още губи над 700 пункта (понижение с 2,1%). Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 2,65% и вече е с повече от 10% под неговия рекорден пик на затваряне на пазара на 3-ти януари, което е знак, че пазарът е навлязъл в низходяща корекция.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се понижава с над 3%.

Негативно отражение на фондовите борси оказват и повестените в понеделник данни, показвщи сериозно забавяне на бизнес активност през януари както в еврозоната, така и в САЩ заради коронавирунсата вълна на Омикрон.
Графика на индекса S&P 500

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени