Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наредиха на роднините на служителите на US посолството в Киев да напуснат Украйна

Посолството на САЩ в Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наредиха на семействата на служителите в американското посолството в Киев да напуснат страната заради "заплахата от руски военни действия" срещу Украйна. Държавният департамент обяви, че е дал разрешение и на служителите, чиято роля не е от ключово значение, да си тръгнат от Украйна.

Новият бюлетин на Държавния департамент показва покачващите се притеснения в САЩ за надвиснало руско нахлуване в Украйна. Това става на фона на струпването на десетки хиляди руски войски по границата с Украйна. От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна". В съобщението се казва още, че условията в "окупирания от Русия Крим и контролираната от Русия източна част от Украйна са непредвидими" и могат бързо да се влошат.

Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия заради напрежението по границата с Украйна.

Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни. Администрацията на президента Джо Байдън уверява, че при каквото и да ново влизане на руски военни части в Украйна ще има бърза и сериозна реакция, но някои законодатели настояват за налагане на санкции още сега.

Според "Вашингтон пост" администрацията на Байдън обмисля контрол на износа, който да нанесе удар по стратегически руски индустрии. Държавен служител, цитиран от изданието казва, че при инвазия на Москва може да се стигне до блокиране на износа до Русия на неща като изкуствен интелект, квантови компютърни системи, както и такива, свързани с гражданската авиация.

Снощи в Киев пристигна доставка с над 80 тона американско оръжие и муниции. Това е втората пратка след първата от около 90 тона, която пристигна в събота. Пратките са част от помощта в размер от 200 милиона долара, която бе обявена през декември от Вашингтон заради опасенията, че Русия струпва войски в близост до украинските граници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай на руска инвазия в Украйна

САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа в случай на руска инвазия в Украйна. Разговорите са фокусирани за осигуряване на втечнен природен газ по море. Преговорите между Вашингтон и..

публикувано на 23.01.22 в 08:17

САЩ изпратиха на Украйна военна помощ за 200 млн. долара

Съединените щати изпратиха в Украйна първата пратка от договорена военна помощ на стойност 200 милиона долара. Доставката беше направена само часове след края на срещата между държавния секретар Антъни Блинкън и руския външен министър Сергей Лавров в..

публикувано на 22.01.22 в 18:45

Главнокомандващият германските ВМС подаде оставка заради изказвания за Путин и Украйна

Главнокомандващият германските военноморски сили подаде оставка след критики заради негови изказвания за руския президент Владимир Путин и Крим, предадоха световните агенции. В изявление вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах каза, че е поискал от министъра..

публикувано на 23.01.22 в 03:02
Евгений Мураев, архив от 2018 г.

Великобритания обвини Русия, че се опитва да инсталира проруски лидер в Украйна

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в заговор да инсталира проруски политик начело на украинското правителство, съобщават британски медии. Британското министерство на външните работи е предприело необичаен ход като е посочило..

обновено на 23.01.22 в 12:17
Гръцко-американски маневри край остров Крит, август 2020 г.

Гръцки бази ще се използват от НАТО при военна ескалация в Украйна

Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна, съобщават  гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон. На базите в Крит и Александруполис се струпва военна техника. При евентуална..

публикувано на 23.01.22 в 15:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства..

публикувано на 25.04.24 в 10:22