Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на ДОО

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри с 9 гласа "за" и 4 "против" проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване, който се планира да влезе в сила от 1 април.

Димитър Манолов - председател на Надзорния съвет, одобрява увеличеното обезщетение за гледане на дете през втората година. От април то ще е 710 лева, но смята, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи с повече. Държавата предлага ръст от 3000 на 3400 лева:

"Ако трябва да получим максимална пенсия 1500 лева, максималният осигурителен доход трябва да бъде значително по-висок от предлагания".

Ася Гонева - представител на КНСБ, гласува "против" заради липсата на гаранции, че записаното ще бъде прието от парламента:

 "Да има някаква подплата, която да дава увереност, че предвиденото там може да мине през Народното събрание. Няма такива индикации".

А социалният министър Георги Гьоков припомни, че в Коалиционното споразумение партньорите са се съгласили максималната осигуровка да е процент от средната заплата:

"Няма как  да се увеличава средната работна заплата в страната, а пък максималният осигурителен доход да се задържа, защото ще дойде моментът, в който ще се изравнят. Сега, какво ще бъде съотношението на обвързванията, е въпрос на разговори и на преговори".

Управляващите вече обмислят и варианти какво ще стане с пенсиите от 1-ви юли. Тогава се чака нова актуализация на Бюджета и нов механизъм за увеличаване на пенсиите. Три варианта обяви днес Гьоков.

Преизчисляване с по-висок осигурителен доход е първият.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна