Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междуведомствената комисия за експортен контрол обсъжда оръжейни сделки

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Очаква се междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, да обсъди оръжейни сделки. Комисията одобрява разрешения за внос, износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на изделията и технологиите с двойна употреба. Последните години отчитат спад на одобрените разрешения.

Данните отчитат спад на одобрените разрешения за продукти, свързани с отбраната. През 2018 г. те са били 887, а през 2019 г. - 571.

За тези две години спадат и приходите от реализирания износ. От 766 милиона евро на около 614 милиона и 406 хиляди евро.

През 2018 година от индивидуални разрешения за износ са спечелени 6,4 млн. евро. През 2019 г. - 10 милиона и 656 хиляди евро. Традиционни партньори за износ на стоки с възможна двойна употреба са Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ Турция, Сърбия, Германия. 2019-та година е била и последната, в която има публикувани публични данни за работата на комисията. Обикновено те се оповестяват при приемането на годишните доклади в парламента.

Преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обърна  внимание, че комисията вече е сформирана. И ще се опита да навакса забавянията заради политическите събития.

Нинова посочи, че на предстоящото заседание ще бъдат разгледани между 100 и 110 сделки. Тя се застрахова, че завод „Арсенал“ не е спирал да работи заради забавянето на разрешителните от междуведомствената комисия. Заводът обяви, че спира работа заради цената на тока и Covid-19. Но Нинова увери, че част от работниците изпълняват дейности по договори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени