Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Тренд“: Най-голям проблем за българите са високите цени

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни стойности на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори. Това са основните изводи от публикувано днес проучване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ за нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми към януари 2022 г.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.


През януари положителната оценката за работата на държавния глава Румен Радев е 49%, а отрицателната 36%, сочат още резултатите от проучването.

В отговор на отворен въпрос към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от Covid-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%).


Очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат, коментират от „Тренд“. „Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11,5% и 10,9%.

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8,1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават „Демократична България“ с 6,8%. Регистрираме лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия