Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на приходите на Microsoft над 50 млрд. долара през последното тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Microsoft Corporation обяви късно снощи, че продажбите на технологичния гигант са нараснали през последното тримесечие с 20% спрямо година по-рано, надхвърляйки за пръв път 50 млрд. долара и достигайки 51,7 милиарда долара.

Нетните печалби пък се повишиха с 21% в сравнение със същия период на предходната година, достигайки 18,8 милиарда долара, докато оперативната печалба скочи с 24% до 22,2 милиарда долара, като печалбата на акция се повиши с 22% до 2,48 долара.

Всички тези финансови резултати бяха около и малко над очакванията на финансовите пазари.

"Дигиталната технология е най-гъвкавият ресурс на световното разгръщане за преодоляване на ограниченията и преосмисляне на ежедневната работа и живот“, коментира резултатите, председателят и главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. "Тъй като продължава да нарастват технологиите като процент от глобалния брутен вътрешен продукт, ние осъществяваме иновации и инвестираме на различни и растящи пазари, с общ основен набор от технологии и оперативен модел, който засилва общата стратегия, култура и усещане за предназначение".

При оповестяването на финансовия отчет акциите на Micorsoft поевтиняха за кратко с повече от 5% след края на снощната търговия на Уолстрийт. Последва обаче тяхно възстановяване и излизането на печалба с около 1,2%, след като главният финансов директор Ейми Худ сподели прогнозите на Microsoft за следващото тримесечие.

Ейми Худ каза, че Microsoft очаква фискални приходи за третото тримесечие в размер между 48,5 и 49,3 млрд. долара, надхвърляйки средните очаквания на анализаторите от 48,11 млрд. долара, като същевременно представи и насоки за отделните сегменти на бизнеса на технологичния гигант, които отговаряха или надвишиха осредните очаквания на анализаторите на Уолстрийт.

Графика на акциите на Microsoft (в долари)




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна