Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да се влезе в парламента без сертификат или тест

Днес е първото пленарно заседание, на което депутатите трябваше да влязат по новите правила - със зелен сертификат или с отрицателен тест за Covid.

Част от народните представители обаче не се съобразиха с изискванията и се възползваха от правото си да не могат да бъдат спирани от НСО.

Депутатите от „Възраждане“ и депутати от „Има такъв народ“ влязоха в НС само с картата си за народни представители, без да покажат зелен сертификат или резултат от отрицателен тест.

За останалите присъстващи в сградата на парламента правилата важаха. Под 30 души се възползваха от възможността да се тестват в мобилната лаборатория, разположена до официалния вход на НС.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни защо е избрал да влезе, пренебрегвайки изискванията:

„Показах документа, който ми е даден от българските избиратели – пропускът ми като народен представител. Това е нещо, което нарушава правата на милиони българи и аз не искам с нищо да съм по-различен от тях. Призовавам ги както ние народните представители, така и те да не изпълняват тези антиконституционни решения, които насаждат дискриминация и разделение в обществото.  

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отново отказа да отговаря на въпросите на медиите, а съпартиецът му Пламен Николов, който бе номиниран  за премиер в предишния парламент, предпочете да обясни само за себе си.

„Сертифициран с преболедуване“.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ критикува колегите си, отказали да се съобразят с новите правила:

„Това е тяхна лична позиция. Аз мисля, че правилата така или иначе  трябва да спазваме всички иначе няма никакъв смисъл да ги измисляме“.

Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна