Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията изключва големи промени в предложението за зелени инвестиции

Еврокомисар Марейд Макгинес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия няма да прави никакви фундаментални ревизии на предложенията, които класифицират ядрената и енергията от природен като устойчиви, заяви в сряда комисарят по финансовите пазари Марейд Макгинес, въпреки възраженията на някои държави от Европейския съюз.

Комисията включи газовите и ядрените инвестиции в проект за правилата си за "таксономия за устойчиви финанси", разпространен в края на 2021 г., тъй като блокът се стреми да направлява преминаването към зелена енергия и се бори с кризата при доставките на газ на фона на напрежението с Русия.

"Може да успеем да променим предложението в едно или друго място, за да отговорим на някои възражения. Но всъщност имаме ограничено пространство за маневриране", посочи Макгинес пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде Ройтерс.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, член на еколога на Зелените, заяви ден по-рано, че Берлин трябва да гласува против плана за определяне на ядрените електроцентрали като устойчив енергиен източник, освен ако това предложение не бъде променено.

През седмици на разгорещен дебат относно предложенията, Германия и други членове на ЕС заявиха, че са необходими газови инвестиции, за ​​да им помогнат да се откажат от използването на по-замърсяващите околната среда въглища. Други обаче посочиха, че определянето на дадено изкопаемо гориво като зелено ще подкопае доверието в ЕС, тъй като съюзът се стреми да бъде глобален лидер в борбата с изменението на климата.

По подобен начин и ядрената енергия разделя страните членки. Франция, Чехия и Полша са сред тези, които казват, че ядрената енергия трябва да играе голяма роля в ограничаването на глобалното затопляне, тъй като не отделя парникови газове. Австрия, Германия, Люксембург и други държави обаче са против, позовавайки се на опасения относно радиоактивните отпадъци.

Трипартийното коалиционно правителство на германския канцлер Олаф Шолц, състоящо се от лявоцентристките социалдемократи, Зелените и пробизнес ориентираните Свободни демократи, също е разделено по въпроса.

По време на коалиционните преговори пре есента на миналата година трите партии не успяха да се споразумеят за съвместна формулировка относно правилата за зелени инвестиции на ЕС и поради това не споменаха темата в коалиционното си споразумение, представено през ноември.

Еврокомисар Макгинес каза, че ядрената енергия и тази, произвежданата чрез природен газ, са необходими като преходни технологии "и като такива те ще бъдат ясно обозначени" по пътя към "по-чисто и по-добро бъдеще".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна