Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК планира среща с Шуай Пън в Пекин

Шуай Пън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Международният олимпийски комитет (МОК) заявиха, че е разговаряно отново с китайската тенисистка Шуай Пън и е планирано да се срещне с нея в Пекин по време на зимните олимпийски игри, които започват на 4 февруари..

Пън, бивша номер 1 на двойки, влезе в светлината на прожекторите, след като се твърдеше през ноември, че е била „принудена“ да прави секс с бившия вицепремиер на Китай Гаоли Джан по време на връзка. 36-годишната тенисистка не бе виждана в публичното пространство в продължение на почти три седмици. Джан не коментира твърденията, докато Пън направи кратки появи, които бяха окачествени от журналисти на китайската държана медия като доказателство за нейната свобода и безопасност. В един кратък видео разговор със сингапурски вестник тя каза, че никога не е твърдяла, че някой я е насилвал сексуално.

Говорител на МОК сподели в изявление за Франс прес, че олимпийското звено е „поддържало връзка с тенисистката и провело няколко разговора с нея“ след първоначалното обаждане през ноември, като последната комуникация дошла „миналата седмица“. Пън сподели пред Международния олимпийски комитет, че „очаква с нетърпение предстоящата зимна олимпиада в Пекин и възнамерява да следи състезанията и нейните китайски олимпийци внимателно“, според изявление. Тя повтори, че „очаква с нетърпение“ да се срещне с президента на МОК Томас Бах и шефа на Комисията за атлети на МОК Ема Терхо по време на Игрите, се добавя в съобщението.

Бах разговаря с тенисистката във видео връзка миналия ноември, като МОК излезе с изявление, казвайки, че китайка е „добре и в безопасност“. Това доведе до обвинения, че Бах се опитал да предпази домакините на Олимпиадата. Президентът на МОК в момента е в Пекин, където се срещна с лидера на страната Си Дзинпин по-рано тази седмица. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна