Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

| обновено на 27.01.22 в 22:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. На днешния ден през 1945 г. са освободени малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

С церемония в Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес у нас беше почетена паметта на жертвите на Холокоста. Сред участниците в церемонията бяха председателят на Народното събрание Никола Минчев и посланиците на Израел и на Германия.

Председателят на парламента Никола Минчев отбеляза ролята на депутатите от 25-ото Народно събрание, които се станали част от акцията на българския народ за спасяването на почти 50 хиляди евреи по време на Втората световна война.

Така страната ни е показала, че ценности като свобода и върховенство на правото са останали важни, каза Никола Минчев и допълни:

„Днешният ден е много подходящ отново да препотвърдим нашата непоколебима воля и решимост никога и по никакъв начин да не допускаме да избуяват прояви на ксенофобия, расизъм, религиозна и етническа нетърпимост“.

Посланикът на Израел Йорам Елрон посочи, че е важно България да запази спомена за хората, които са намерили смъртта си в газовите камери и поиска тази година отново да бъде забранен т.нар. Луков марш.

Българската еврейска общност пък се обърна с призив на притеснение заради зачестяване на речта на омразата. Пропагандата на екстремистки практики трябва да не се толерира, каза Александър Оскар, председател на Еврейската организация „Шалом“:

„Ние настояваме компетентните институции да направят всичко необходимо за прекратяването на въпросните прояви и тяхната пропаганда, за изобличаване на виновните за тяхното организиране лица и справедливото им наказание“.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна