Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Всички виждат, че прокуратурата не работи

| обновено на 27.01.22 в 18:15
Премиерът Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

"Всички виждат, че прокуратурата не работи". Така премиерът Кирил Петков коментира искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг върху България по механизма за върховенството на закона. На въпрос на БНР той отговори:

"Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона, това е и нашият приоритет, така че колкото повече, толкова по-добре. Няма как през общи шаблони и думи да се избягва липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Те видяха вече при нас, че щом един от първите ни закони ще бъде за КПКОНПИ. Видяха готовността и желанието да направим промяна в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата. Разбраха защо. Просто няма как да излъжете европейските институции с добри думи".

Министър-председателят каза, че главният прокурор вече няма да има: "Господ над главата си":

"Първото нещо, което се случва, е, че в Плана за възстановяване и развитие главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата му, ако това, което сме заложили, успеем да направим. Ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор. След това ще може да се върне като съдия. С други думи – конфликтът на интереси, който обикновено може да се случи, ако вкараме друг прокурор, който след това трябва да е под него, няма да го има".

"Хората, които са в основата на корупцията в България, са 20 души", каза премиерът Кирил Петков, като посочи сред тях единствено Делян Пеевски.

Министър-председателят беше изслушан заедно с министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атансов от мониторинговата група в Европейския парламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна