Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изключително високо остава нивото на антиромската реч в интернет

С население от близо 45 000 жители Факултета е един от най-големите ромски квартали в Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Нивото на антиромската реч в интернет пространството у нас остава изключително високо, но все пак то бележи спад в сравнение с предишни години. Това констатира мониторинг на онлайн медии и социални мрежи, проведен от Асоциация "Интегро” в периода януари - септември миналата година и финансиран по Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. Според изготвения анализ в интернет в 89 на сто от случаите ромите са представени в негативна светлина, като по-често това се случва в социалните мрежи, отколкото в онлайн медиите.

В половината от наблюдаваните публикации в социалните мрежи и онлайн медиите присъства темата за ромската престъпност. Александра Райкова, автор на мониторинговия доклад:

"Във връзка с тази тема подтемите на публикациите са циганите крадци, циганите изнасилвачи, циганите насилници".

Втората тема, с която ромската общност у нас присъства в социалните мрежи и онлайн медиите, е "ромите като социален проблем", а третата  - "ромите и изборите". 

По-голямата част от положителните статии за ромите се отнасят до повишените степени на придобито образование сред тях и до работата на здравните медиатори.

Броят на докладваните негативни публикации, постове и коментари, отнасящи се до ромите, е близо 1140.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.