Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Б. Сандов: България да се подготви за плащане на големи санкции за замърсяването на въздуха

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

България трябва да се подготви за плащане на големи санкции за замърсяването на въздуха в София, Пловдив и в още три региона предупреди вицепремиерът Борислав Сандов.

Той подчерта, че след като през 2017 година страната ни беше осъдена от Еврокомисията за завишени нива на фини прахови частици, предстои окончателно произнасяне на Съда в Люксембург, а за 5 години нивото на запрашаване на въздуха не е променено.

Очакваната минимална санкция за нарушаването на нормите за периода от 2017 година до произнасянето на съда, което ще е съвсем скоро, е около 10 милиона лева, каза Борислав Сандов:

„След което минималните санкции, започващи да текат на ежедневна база до преодоляване на това нарушение – до момента, в който ние имаме въздух, който не е над наднормените нива на замърсяване, сумарно правят около 20 милиона лева на година“.

Амбицията на Борислав Сандов и екипа му е да не се допуска страната ни да плаща повече от една година, а за това ще се разчита най-вече на съдействието на общините:

„Министерството на околната среда и водите чрез 2 финансови инструмента осигурява средства за общините – те да изпълняват тези мерки, да заменят отоплителни уреди на обществени сгради, на домакинства, да подменят автопарка с електрически превозни средства, да изграждат залесителни пояси в близост до натоварени пътни артерии, от които има замърсяване от транспорта, така че трябва да намерим начин да координираме нашите действия, за да постигнем тези цели“.

За прилагането на тези и подобни мерки в бюджета за тази година ще бъдат заложени допълнително 30 милиона лева, ще бъде разширена и мрежата от измервателни станции.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.