Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вот за президент на Италия - 4 опита без резултат, бели бюлетини и въздържали се

Момент от гласуването в Камарата на депутатите в Рим, Италия, 27 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И на четвъртия си вот италианският парламент отново не успя да избере президент. Куриоз е, че 30% от гласувалите дадоха своя вот за настоящия президент с изтичащ мандат Серджо Матарела. За да бъде избран държавен глава, са нужни 50% плюс един или 505 гласа от 1009-те гласоподаватели. Поредното гласуване е утре.

Резултатът от четвъртия вот е: 441 въздържали се, 261  бели бюлетини, а с най-много гласове – 166, пак е настоящият държавен глава Серджо Матарела.

Такова гласуване се отчита като несъгласие със случващото се на вота, защото Матарела многократно заяви, че не желае да бъде преизбран.

Днес се въздържаха десните партии. С бели бюлетини гласуваха от Демократическата партия, „Свободни и равни” , „Италия вива” и „Пет звезди”, като те можеха да посочат кандидат.

Все още коалиционното мнозинство не може да се спре на обща кандидатура за президент така, както държи Демократическата партия.

От лявото политическо пространство досега няма обявен кандидат, от дясното представят имена, но и двете страни си налагат вето.

Политици от Демократическата партия казаха, че Марио Драги трябва да остане премиер, така както смятат от „Пет звезди”, „Лига” и „Форца Италия”.

Предстоят нови партийни консултации.  Според „Лига” всичко ще се изясни до утре. Наблюдатели определиха ситуацията като сложна политическа тактика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна