Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима художници са номинирани за Националната награда на името на Майстора

Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора за 2021, съобщиха от галерията в Кюстендил. Галерията, носеща името на големия ни художник и съхраняваща най-богатия фонд от негови произведения, е домакин на церемонията, която ще се състои на 1 февруари, когато се отбелязват 140 години от рождението на Майстора.

Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков и Десислава Минчева са авторите, номинирани за националната награда за 2021 година, определени от 11-членно жури, с председател Любен Генов – председател на Съюза на българските художници (СБХ), членове на СБХ, представители на Министерство на културата и Община Кюстендил.

Програмата за честване на годишнината ще започне на 1 февруари, от 15:00 часа, с поднасяне на цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора и посещение на къщата-музей в село Шишковци. Час по-късно церемонията ще се пренесе пред галерията „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил. Там ще се състои концерт на класическа музика, с участието на Росица Бояджиева-Вълева – флейта и Симеон Кирков – виола.

От 17:00 часа, в незавършеното пространство на художествената галерия в Кюстендил ще бъде открита изложба на Йордан Кисьов, носител на националната награда за живопис на името на Майстора за 2020 година. Веднага след това ще започне и церемонията по връчване на националната награда за живопис на новия лауреат.

Снимки – ХГ "Владимир Димитров - Майстора" - Кютендил

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна