Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Публикуваха промените за закриването на специализирания съд и прокуратура

Министерството на правосъдието
Снимка: justice.government.bg

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт, с които се предвижда закриването на специализирания съд и прокуратура и се отменят т.нар. кариерни бонуси в съдебната система.

Промените по отношение на спецправосъдието са мотивирани с необходимостта да се гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите, като се прави констатацията, че за десетгодишния срок на своето действие специализираните съдилища и прокуратури не са постигнали заложените със създаването им през 2011 г. цели.

Приложена е и статистика в подкрепа на това твърдение. Цитират се и критичните оценки  за ефективността им в доклади на Европейската комисия и на международни организации.

Законопроектът подробно урежда процедурата по приключването на висящите съдебни производства, както и кадровия статус на съдиите и прокурорите в специализираните съд и прокуратура.

С него се премахват и специалните привилегии на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от ИВСС след края на мандатите - възстановяване на длъжността с една степен по-висока от заеманата преди избора им, както  и правото да получават парично обезщетение, обвързано със стажа им.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.