Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън ще призове Владимир Путин да намали напрежението около Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън ще разговаря с руския президент Владимир Путин и ще го призове да намали напрежението около Украйна, съобщиха от "Даунинг стрийт". А от руското посолство в Лондон съобщиха, че британският министър на външните работи Лиз Тръс ще пътува до Русия през следващите две седмици за разговори с руския й колега Сергей Лавров.

"Британският премиер е твърдо решен да ускори дипломатическите усилия за избягване на кръвопролитие в Европа", се казва в изявление от "Даунинг стрийт". Споменава се, че Борис Джонсън ще посети района през следващите дни.

Отношенията между Запада и Русия са на най-ниското си ниво от края на Студената война, след като Москва разположи десетки хиляди войници по границата с Украйна. Председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Туджендхат предупреди в петък, че потокът от "мръсни" руски пари застрашава националната сигурност на страната. Очаква се скоро външно министерство да обяви затягане на режима на санкции срещу Русия.

Руското посолство в Лондон съобщи, че външният министър Лиз Тръс ще пътува за Москва и че британската страна е поискала среща със Сергей Лавров. Това не беше потвърдено от Форин офис, но е твърде вероятно да стане, след като Тръс следващата седмица ще бъде в Киев за среща с украинския премиер Володимир Зеленски, коментира вестник "Гардиън". Ако Тръс отиде в Москва, това ще бъде първо подобно посещение за последните пет години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна