Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще изпратят войници, които да подсилят присъствието на НАТО в Източна Европа

| обновено на 29.01.22 в 09:29
Джо Байдън
Снимка: БГНЕС

Пентагонът постави 8500 американски военен персонал в повишена готовност.Председателят на  Комитета  на началник-щабовете генерал Марк Мили каза пред репортери в Пентагона в петък, че войските са упълномощени да „увеличат  американската  готовност, в случай че трябва да  бъдат подсилени или подпомогнати съюзниците от НАТО.

Според служители на Пентагона и Белия дом по-голямата част от новите американски сили ще се присъединят към силите за реагиране на НАТО, но броят на страните, в които биха могли да бъдат разположени, не е ясен.

„Ще изпратя американски войски в Източна Европа, в страни от НАТО в близко бъдеще” , каза Байдън в отговор на репортерски въпрос във военната  база „Андрюс“, след като се завърна от посещение в Питсбърг

Президентът обаче не уточни кога точно ще се случи това, както и числеността на войските. Той отново заяви, че не планира да изпраща военни части в Украйна. 

Според министъра на отбраната Лойд Остин в района все още няма разположени американски войски в повишена готовност.

„Политико“ писа, че американски части вече са в движение. Шест самолета Ф-15 на ВВС на САЩ са пристигнали в Естония тази седмица.

Придвижването на сухопътни войски ще отнеме повече време за  подготовка и за разполагане. Две източноевропейски посолства също са потвърдили, че се водят преговори за споразумения за базиране на войскови части, но са казали, че все още няма взети решения.

Руското министерство на отбраната съобщи тази нощ, че в Беларус е пристигнал зенитен ракетно-ракетен дивизион „Панцир-С“ за участие в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава. Генерал Марк Мили предупреди по-рано, че Русия вече е съсредоточила достатъчно войски, за да предприеме атака с „ужасяващи последици“.

Руското посолство във Вашингтон обвини американските власти, че с доставките на десетки тонове въоръжение в Киев през последните дни подстрекават украинците именно към такъв сценарий, и съобщи за обстрел по жилищна сграда близо до фронтовия град Докучаевск.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна