Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Конвоят на свободата“ пристига в Отава

Част от т.нар. Конвой на свободата в Монреал, 28 януари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Стотици канадски шофьори на камиони се събраха в петък в столицата Отава за мащабна демонстрация срещу задължителната Covid-19 ваксинация, изисквана за пресичане на границата със САЩ, предаде АФП.

Пристигайки чак от Британска Колумбия на тихоокеанското крайбрежие т.нар. Конвой на свободата, както участниците в акцията го наричат, се увеличаваше и привличаше все повече внимание през последните дни.

Крайната дестинация за демонстрация през почивните дни е пред парламента – в сърцето на канадската столица.

От средата на януари Канада и САЩ наложиха задължителна ваксинация срещу Covid-19 на шофьорите на камиони, които пресичат границата между двете страни. Тя е най-дългата в света – около 9000 км.

Някои от шофьорите обаче отхвърлиха това изискване, като междувременно получиха и одобрението на основателя на „Тесла“ Илон Мъск.


„Тези демонстрации са национални като цяло. Мащабни са. За съжаление в природата си обаче са разделящи“, коментира шефът на полицията в Отава Питър Слоли в петък.

Той не успя да каже колко камиона или демонстранти се очакват, но предупреди за „мащабни проблеми с пътната безопасност“ и призова хората да избягват да излизат на пътното платно.

Организаторите са заявили пред полицията, че протестът ще бъде мирен, но Слоли се опасява, че някой може да се присъедини към демонстрацията, „за да насажда насилие и омраза“.

Част от бизнеса вече затвори вратите си за уикенда, съобщиха местни медии, които излъчиха кадри с пристигащи камиони, които надуват клаксоните си.

Премиерът либерал Джъстин Трюдо, който е в изолация като контактно лице, защити задължителните ваксини в сряда, подчертавайки, че 90 на сто от шофьорите вече са ваксинирани.

Той нарече шофьорите, поели към града, „малко погранично малцинство“, чиито „неприемливи идеи“ не представляват мнозинството канадци.

Лидерът на консервативната опозиция Ерин О‘Тул обаче заяви в четвъртък, че ще се срещне с някои от шофьорите. 

Джъстин Трюдо с вицепрезидента на САЩ Камала Харис във Вашингтон, 18 ноември 2021 г./ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна