Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на четвърто място на световната купа на сабя в Пловдив

Йоана Илиева се представи отлично в Пловдив
Снимка: архив

Българският отбор в състав Йоана Илиева, Емма Нейкова, Олга Храмова и Ана Михайлова извоюва четвърто място в турнира за Световната купа на сабя жени, който се проведе в Пловдив. Сабльорките ни, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, играха отлично и записаха най-доброто класиране в състезание за Световната купа на български тим.

В първата си среща за място сред най-добрите 16 българките излязоха срещу представителките на Великобритания и спечелиха убедително с 45:29. В следващия двубой сабльорките ни се изправиха срещу отбора на Русия, който е N1 в световната ранглиста. Българският отбор, 22-ри в ранглистата, игра отлично и след оспорвани двубои и размяна на лидерството в срещата стигна до 44:44. В този момент Йоана Илиева показа, че неслучайно е европейска шампионка за девойки от 2020 г., спечели последната решаваща точка и гарантира място на тима сред първите осем.

В среща за място в топ 4 Йоана Илиева, Емма Нейкова, Олга Храмова и Ана Михайлова излязоха срещу Германия. С невероятно вдъхновена и стабилна игра българките се наложиха с 45:37. Двубоят за място на финала изправи нашите състезателки срещу представителките на Азербайджан. В тази среща думата си каза опитът на съперничките, които в средата на двубоя поведоха в резултата, задържаха предимството си до края и спечелиха с 45:32. В спор за бронзовите медали младите ни фехтовачки излязоха срещу италианките, които се наложиха с 45:29.

Четвърто място в турнир за Световна купа е най-доброто класиране за женски отбор на сабя в историята на българската фехтовка. Въпреки че тимът ни е млад, доминира над именити съпернички от Русия и от Германия и показа, че може да победи всеки отбор. Така след шестото място в Грузия преди две седмици е ясно, че големите сили във фехтовката ще трябва да се съобразяват с българките. А голямата цел пред тях е участието на олимпийските игри през 2024 г.

Първото място в надпреварата спечели тимът на Франция, който се наложи над Азербайджан с 45:39. Следващата събота и неделя в Пловдив ще се проведе турнирът на сабя „Аспарухов меч“. Той е кръг от Световната купа за младежи и девойки и ще събере най-големите надежди във фехтовката от цял свят.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна