Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят нови санкции за руските олигарси с инвестиции в Обединеното кралство

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските олигарси, свързани с президента Владимир Путин, които имат инвестиции в Обединеното кралство, ще бъдат потърпевшни на новите сурови санкции, ако Русия навлезе в Украйна, това се очаква да заяви днес британският министър на външните работи Лиз Тръс в парламента, представяйки ново законодателство.

Съгласно новото законодателство правителството ще може да санкционира „всеки индивид или бизнес от икономическо или стратегическо значение за Кремъл“.

В момента икономическите санкции са с много ограничен обхват, така че могат да бъдат налагани само на компании с пряко участие в дестабилизирането на Украйна, според думите на Лиз Тръс. Тя допълни, че целта сега е да се разшири обхватът, така че компании, свързани с Кремъл и режима в Русия, да попадат под ударите на закона, „за да няма къде да се скрият олигарсите на Путин“.

Запитана дали за предложените нови санкции Великобритания няма да плати твърде висока икономическа цена, Тръс отговори, че „защитата на свободата и демокрацията са много по-важни от краткосрочните икономически интереси“.

Депутатите в Камарата на общините ще обсъдят направените предложения от външния министър.

Вестник „Файненшъл таймс“ пише, че всичко това става след като премиерът Борис Джонсън реагира на кризата около Украйна като предложи да разположи още 900 войници в Естония, което означава удвояване на британското присъствие.

 Джонсън, който ще проведе телефонен разговор с Путин и се очаква да посети района тази седмица, освен това предложи да изпрати изтребители за Румъния и България и бойни кораби в Черно море.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна