Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия определи планираните британски санкции като "атака срещу бизнеса"

| обновено на 31.01.22 в 16:42
Дмитрий Песков, говоител на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Кремъл определиха като тревожно изявлението на британския външен министър Лиз Тръс и обвиниха Лондон в нагнетяване на напрежение в Европа. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече изказването на Лиз Тръс неприкрита атака не само срещу руския, но и срещу британския бизнес.

"Извънредно тревожна ситуация и тревожно изявление, подкопаващо инвестиционната привлекателност и привлекателността на Великобритания като цяло. Рядко могат да се видят или чуят такива преки заплахи да се атакува бизнесът". 

Песков увери, че ако обещаните санкции бъдат наложени, Москва ще предприеме ответни мерки. Освен това той обвини Великобритания в нагнетяване на напрежение в Европа. 

"Когато страна, която се намира извън нашия континент и нагнетява напрежение у нас, ние, европейците, трябва, разбира се, да се замислим. Това е неправилно. И докато ние, европейците, не осъзнаем, че това вреди на всички нас, едва ли ще успеем да подобрим ситуацията. 

Тази вечер е планиран телефонен разговор на британския премиер Борис Джонсън с руския президент Владимир Путин. Очаква се следващата седмица в Москва да пристигне министърът на външните на Великобритания Лиз Тръс, потвърди руският посланик в Лондон Андрей Келин. Министърът на отбраната Бен Уолъс също ще посети руската столица по покана на колегата си Сергей Шойгу.

През уикенда британският външен министър Лиз Тръс каза, че Великобритания ще предприеме законодателни стъпки през следващата седмица, които ще ѝ позволят да разшири начините, по които може потенциално да санкционира Русия. Появявайки се в неделя в няколко сутрешни предавания на британски медии, тя уточни, че всяка компания или всяко лице, които имат връзки с Кремъл, ще отговарят на условията за санкции в случай на руско "нахлуване" в Украйна.
Висшият британски дипломат също така отбеляза, че е "много малко вероятно" да бъдат изпратени британски сили да се бият в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна