Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на отбраната: Важно е да се реши украинско-руската криза

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, който е на посещение в Унгария, заяви, че е важно да се реши украинско-руската криза, защото евентуална война ще доведе до голяма нестабилност, по-високи цени на горивата и потоци от емигранти. 

Унгарският му колета обаче не желае на този етап разполагане на сили на НАТО в страната му. 

Бен Уолъс изрази подкрепа за унгарския премиер Виктор Орбан, който планира да посети Русия във вторник за разговори с Владимир Путин. Уолъс каза, че е важно Путин да разбере, че това е от което се страхува, а именно повече войски на НАТО близо до Русия, ще бъде последица от нахлуване на Русия в Украйна, ето защо Великобритания предлага допълнителни части като средство за възпиране. 

Унгарският министър на отбраната Тибор Бенкьо обаче заяви на същата пресконференция, че точно сега няма нужда от разполагане на войски на НАТО в Унгария, която също граничи с Украйна. 

Бенкьо посочи, че унгарското правителство не е против разполагането на войски на НАТО в страни в Централна и  Източна Европа близо до Украйна, но „Унгария може сама да се справи на нейната си територия“. 

В същото време в Лондон външният министър Лиз Тръс предстои да изложи пред парламента плановете за нови строги финансови санкции срещу Русия, от които, по нейните думи, „олигарсите на Путин няма къде да се скрият“. 

Очаква се по-късно днес премиерът Борис Джонсън да разговаря по телефона с Владимир Путин. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени