Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утвърдени са нормативите за час програма на БНТ и БНР

Снимка: БГНЕС

Със свое решение правителството утвърди нормативите за час програма на Българската национална телевизия и Българското национално радио за подготовката, създаването и разпространението на национални и регионални програми през 2022 г.:

- за БНТ: от 1 януари до 31 март - 2 175 лв.; от 1 април - 2 184 лв.;

- за БНР: от 1 януари до 31 март-516 лв.; от 1 април-518 лв.

Това съобщава правителствената пресслужба.

Нормативите за час програма на БНТ и БНР се определят за два периода в годината, предвид обстоятелството, че законът за държавния бюджет за 2022 г. не е приет преди началото на настоящата бюджетна година. Определянето на нормативи за час програма на обществените медии за два периода в годината се влияе и от основните допускания за политиката по доходите при разработването на проекта на Бюджет 2022 г., а именно увеличение на размера на минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв. и на максималния осигурителен доход от 3 000 лв. на 3 400 лв. от 1 април 2022 г.

Размерите на нормативите за час програма са съобразени с предложения от Българската национална телевизия и Българското национално радио обем/часове телевизионна програма и радиопрограма, съгласно издадените от Съвета за електронни медии лицензни за доставяне, съответно на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга, с разпоредбата на чл. 8 от Постановление № 481 на Министерския съвет от 2021 г. за уреждане на бюджетни отношения през 2022 г., и с основните политики и приоритети на проекта на бюджет за 2022 г. Предложените нормативи за час програма са изчислени при общ обем, съответно телевизионна програма - 35 040 часа и радиопрограма - 98 185 часа.

Въз основа на утвърдените размери на нормативите за час програма на обществените медии през 2022 г. са разчетени проектите на бюджетните взаимоотношения с централния бюджет за тази година на БНТ и БНР за изпълнението на функциите им като национални обществени доставчици на аудио-визуални медийни услуги и радиоуслуги.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна