Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николов: През тази година няма да можем да получим всички количества газ, договорени с Азербайджан

Снимка: архив

Страната ни няма да може да полочи цялото договорено количество азерски газ през тази година. Това каза енергийният министър Александър Николов пред парламентарната енергийна комисия:

"За съжаление, до 1 юли 2022- година не мисля, че може да получим допълнителни количества на фиксираната структура в договора цена, но при не - дай Боже, настъпване на геополитически рискове, имаме потвърждение, че може да получим допълнителни количества на пазарни цени, тоест отговорът на това дали ще получим цялото количество през 2022 година категорично е не, но дали ще получим цялото количество след юли 2022-ра година, мога да кажа, че с по-висока степен на сигурност е да - като разпределен през времето капацитет".

В петък предстои среща в Азербайджан:

"На всички представители, свързани с Южния газов коридор. Там ще проведем допълнителни срещи с всички възможни партньори, включително със съседни енергийни министри, които също се интересуват от доставки през наши трасета. Факт е, че България има добър дългосрочен договор. Как това ще се отрази на бъдещи доставки, предстои да видим. От гледна точка на количества не мисля, че имам притеснения", каза енергийният министър Александър Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна