Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Испания регистрира 64 % ръст на международните туристи през 2021 година

Туристи на плаж в Бенидорм, провинция Аликанте, 27 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания е посетена от 31 милиона туристи през 2021 година, показват данните на националния статистически институт на страната. Това е ръст от 64% в сравнение с 2020-та година и въпреки това все още не са достигнати нивата от преди пандемията, когато туристите са били 83 милиона. 

Почиващите в Испания са похарчили почти 35 милиарда евро през миналата година, което е 76% повече от първата година на пандемията. Средно на човек това означава 1 118 евро за целия престой или 137 евро на ден. 

Най-много пари са оставили германците, следвани от жителите на Великобритания и Франция. Средната продължителност на почивката в Испания също се увеличила, като вече надвишава 8 дни. 

Традиционно най-посещавани са Балеарските острови с 20% от общия брой туристи, следвани от Каталуния, с 18.5%, и Канарските острови, със 17%. 

Що се отнася до начина на пътуване, 24 милиона от туристите са пристигнали със самолет, 6.4 милиона с автомобил или автобус, а останалите - с кораб. 

Това даде повод на министъра на туризма Мария Рейес Марото да каже, че вариантът Омикрон не се е отразил на туризма и прогнозите за тази година са, че страната ще се възстанови по-бързо отколкото други конкурентни туристически държави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени