Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите дружества на БДЖ се сливат в едно

Ние планираме до края на 2023 година Национална компания БДЖ да излезе в едно цветущо финансово здраве, каза министърът на транспорта

| обновено на 04.02.22 в 18:14
Снимка: Божидар Чолаков, БНР - Радио Кърджали

Обединение на товарните и пътнически железопътни превози и съществуващия "Холдинг БДЖ" в единна компания "Български държавни железници" - такъв план обяви транспортният министър Николай Събев.

Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 година единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.

Чрез реформата в БДЖ се цели увеличаване на пазарния дял, а БДЖ товарни превози да преустанови да трупа само загуби. Цели се още да се развива партньорство с Националната компания „Железопътна инфраструктура“ по отношение на нови и интермодални технологии в областта на товарните превози.

Министърът на транспорта Николай Събев обясни:

"В момента има следната структура: БДЖ холдинг, който управлява БДЖ "Товарни превози" и БДЖ "Пътнически превози". Това са три предприятия с три отделни администрации и пълен екипаж.

Вливат се трите в едно, махат се тези, които не могат да работят и да функционират както трябва - като администрации, и започваме да вдигаме производителността и да управляваме разходите на това предприятие.

Пътната карта трябва да е готова до 18 февруари и след което влизаме в екшън, вливане на компаниите в едно е най-добрият вариант".

От Министерството на транспорта смятат, че Националната компания "Български държавни железници" трябва да се управлява по-ефективно.

Министър Събев отбеляза, че още през първите шест месеца от началото на промените ще се види как разходите намаляват, а приходите се увеличават.

„Ние планираме до края на 2023 година Национална компания БДЖ да излезе в едно цветущо финансово здраве“.

На въпрос дали е разговарял със служителите на трите компании министърът отговори:

„Разговарях с експертите. Служителите, които до този момент представляват компанията, представляват три фактически фалирали компании, които натрупват от 2002 година загуби в размер на 421 милиона лева“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!