Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината абсолвенти от Випуск 2021 на МУ-София планират да работят у нас

Снимка: архив БНР

Половината млади лекари от Випуск 2021 на Медицински университет-София ще търсят начин да се реализират у нас, сочи анкета сред завършващите медици.

Като причини за това свое решение абсолвентите посочват на първо място семейството и приятелите, на второ - дълга към родината и националното самосъзнание, а на трето - липсата на медицински кадри у нас.

Випуск 2021 на университета ще търси реализация основно в сферата на вътрешните болести, хирургията, ендокринологията и образната диагностика. Увеличават се и желаещите да специализират педиатрия.

На 9 февруари в рамките на специална церемония в зала 1 на НДК 579 млади лекари от Медицинския факултет на висшето учебно заведение ще получат дипломите си.

Завършват общо 274 българи, като 53 от тях са с отличен успех, а трима са пълни отличници и ще получат наградата „Златен Хипократ“. Сред чуждестранните студенти има петима отличници.

Covid пандемията е дала отражение върху предпочитаните дестинации за кариерно развитие извън България на младите медици. С 8%  в сравнение с предходния випуск са скочили нагласите за работа в европейски държави .

Съответно с толкова е спаднал процентът на желаещите да се реализират в САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна