Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терезе Йохауг спечели първия златен медал на Олимпиадата в Китай

Терезе Йохауг спечели първия златен медал на Олимпиадата в Пекин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терезе Йохауг завоюва първия златен медал на Зимните олимпийски игри в Пекин, след като триумфира в скиатлона на 7.5+7.5 километра от състезанията по ски-бягане.

Норвежката направи своя удар във втората половина на състезанието, когато състезателките преминаха от класически в свободни стил на придвижване. Тогава тя за само една обиколка от 3.75 километра отвори аванс от повече от 30 секунди, което и позволи да върне газта по финалния тур.


На финала тя завърши за 44:13.7 минути и аванс от 30.2 секунди спрямо представителката на Руския олимпийски комитет Наталия Неприяева. Водачката в класирането за Световната купа спечели среброто с финален спринт, в който надви австрийката Тереза Щадлобер, която се окичи с бронза.

За една от най-успешните ски-бегачки Йохауг това е едва втори златен медал от Олимпийски игри и първи индивидуален от форума. До момента нейното единствено злато бе от щафетата на 4 по 5 километра от Игрите във Ванкувър преди 12 години. Нейните единствени други две отличия от Олимпийски игри са едно сребро и един бронз от Сочи 2014. Тя не участва на Игрите в Пьончан преди четири години, тъй като изтърпяваше наказание   за употреба на допинг.

Утре от 9:00 часа българско време ще се проведе и мъжкият скиатлон на 15+15 километра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна