Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Ямбол отчита отлив на посетители

Снимка: http://yambolmuseum.eu

Близо пет пъти е спаднал броят на посетителите в Регионалния исторически музей в Ямбол и неговите обекти през последните две години. Едва 1000 са чуждестранните туристи, преминали през археологическия резерват „Кабиле” през миналата година.

След драстичния спад на посещенията през 2020-та година миналата се оказва период на адаптация. Малко над 10 600 са преминалите през музея и обектите посетители, главно семейства и индивидуални туристи, коментира ситуацията директорът на музея Стефан Бакърджиев:

"Проблемът по-скоро е в изнесените беседи, тъй като поради пандемията на практика беше ограничено груповото посещение. Групите са много малко. В интерес на истината изнесени са само 35 беседи. За сравнение - през 2019-та година те са били над 150".

Повишените цени на горивата също са притеснителни. Сметките за газ и ток са завишени с около 30%, но с направените през миналата година икономии засега разходите се покриват:

"Проблематично е обаче, че разходите и стандартите за музейна дейност в новия бюджет са само 5 процента, което е крайно недостатъчно".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна