Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата „Заедно в изкуствата и спорта“ ще финансира 5000 инициативи

Снимка: Pixabay

Поне 5000 спортни отбора и групи за занимания по различни видове изкуства ще се финансират по новата национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, която ще се изпълнява от три министерства -  на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта.

Програмата ще разполага със 100 млн. лв., предвидени за извънкласни дейности в проектобюджета за 2022 година.

Инициативата цели да обхване всички държавни и общински училища и центровете за подкрепа на личностното развитие като им предложи групови занимания по интереси.

В областта на спорта ще се сформират отбори по колективни спортове като футбол, баскетбол и волейбол. В сферата на културата ще се стимулират групи по класическа, популярна и народна музика, танцово и театрално изкуство.

Държавата ще финансира до 80 часа за тренировки или репетиции и творчески изяви. Предвижда се отборите и групите да се състезават помежду си на градско, общинско, областно и национално равнище.

В заниманията ще се включат външни специалисти по спортни изкуства, за което МОН ще разчита на министерствата на културата и на младежта и спорта. Училища с по-малко от 400 ученици ще могат да се включат в програмата с до два спортни отбора и до две групи по изкуства.

За по-големите училища границата е шест отбора по групови спортове и шест групи по изкуства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени