Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания няма да финансира нови атомни и газови централи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на екологичния преход и трети вицепремиер в испанското правителство Тереза Рибера обяви, че страната й няма да финансира нови атомни или газови централи, въпреки, че Европейската комисия вече ги счита за „зелени“. Според нея Испания ще обмисли дали да обжалва пред Съда на Европейския съюз решението на Комисията относно зелената енергия.

Според плановете на Министерството на екологичния преход на Испания 74 % от енергията в страната трябва да бъде от възобновяеми източници до 2030 г., а до 2050-та - цялата електроенергия. Тереза Рибера счита, че решението на ЕК е „грешка“ и се надява в Съвета на ЕС да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, за да не влезе в сила на 1 януари следващата година.

Ако това не стане, надеждите са половината от гласували депутати в Европейския парламент да са против него. Министър Рибера успокои испанците, че няма да има недостиг на газ, защото страната не разчита само на „един газопровод“, визирайки кризата с Русия и възможността от спиране на доставките на руски газ за Европа.

Според нея това е още една причина енергийният преход да бъде ускорен, за да няма зависимост, както и спекулации с цената на нефта и газа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна