Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се изборът на президент на Ирак

Кандидатурата на Хошияр Зебари (на екрана) е временно блокирана от Върховния съд, който разследва жалби срещу него.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Възможно е планираното за днес заседание на парламента в Ирак, на което трябва да бъде избран президент на страната, да бъде отложено, съобщава Франс прес.

Причината - Върховният съд блокира кандидатурата на основния претендент за поста и бивш външен министър Хошияр Зебари и няколко партии обявиха, че ще бойкотират заседанието.

Първи това направиха в събота от най-голямата парламентарна фракция, ръководена от Муктада Садр. Партията беше последвана от Коалицията за суверенитет на парламентарния председател Мохамед ал-Халбуси и Демократическата партия на Кюрдистан. Така сесията, която е насрочена за 11 часа българско време, може и да не се състои заради липсата на кворум.

Иракският Върховен съд блокира кандидатурата на Хошияр Зебари, след като съобщи, че е получила жалби от депутати, че тя е противоконституционна.

Съдиите посочват, че блокирането е временно, докато случаят бъде разгледан, и се позовават на освобождаването от парламента на Зебари като финансов министър през 2016 година заради обвинения в корупция. Самият той отрича обвиненията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени