Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР проверява всички сделки на "Булгаргаз" на държавната газова борса през последната седмица

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на всички сделки на "Булгаргаз" на държавната газова борса през последната седмица. Регулаторът проверява дали при продажбата на синьо гориво е била нарушена забраната за използване на вътрешна информация и дали е имало манипулации на пазара.

Енергийният регулатор съобщи, че започва проверка на сключени сделки на „Газов хъб Балкан“. Проверката обхваща сделките между 1 и 7 февруари.

След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката, посочва КЕВР. Едва тогава ще се решава и дали да се иска проверка за нарушения.

През уикенда бившите леви министри Румен Овчаров Румен Петков оповестиха информация за продажбата на 60 хиляди мегаватчаса природен газ от „Булгаргаз“ на определени фирми. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството в корупционна схема.

След това енергийният министър Александър Николов защити действията на новото ръководство на Булгаргаз и каза, че сделките са сключени по законов ред. Той видя в обвиненията към "Булгаргаз" координирано говорене срещу енергийната политика на правителството, което, по думите му, граничи с война.

Тъй като не само политиците, но и търговци на газ посочиха, че част от сделките, за които има съмнение, че са договаряни предварително, са ставали в рамките на секунди, енергийният регулатор сега ще провери дали е изтекла вътрешна информация за подготвяните продажби на газовата борса и дали е манипулиран пазарът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна