Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширение на консулската служба на посолството ни в Лондон

Снимка: Веселин Паунов

В българското посолство в Лондон бе открито разширение на консулската служба. Целта е да се подобри качеството и навременното обслужване на гражданите. Откриването започна с водосвет от новия свещеник на параклиса в посолството отец Добромир. Посланик Марин Райков благодари на всички служители в сградата, включително и консулски отдел.

Той изтъкна, че българската консулска служба е една от малкото в британската столица, които не са затваряли нито един ден, дори и в условията на три поредни локдауна.

„Бих желал да кажа, че само за миналата година са извършени 35 000 услуги в тази консулска служба. Обработени са заявления за лични документи и паспорти на 18 000 души. И това е само от един състав от 8 щатни служители. Разбира се, имаме и трима местни. Бих желал това наистина да бъде добре осъзнато – 11 души обслужват над 200 000 българска общност във Великобритания“.

Снимка: Веселин Паунов

Българското посолство, по думите на Марин Райков, е получило не само разбиране, но и подкрепа, включително финансова, от Министерството на външните работи за идеята за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия, и се надява до края на годината да бъде реализирана.

Разширението и обновлението е не само в участъка за прием на граждани, но и в помещенията зад гишетата, където персоналът обработва подадените документи. Завеждащият консулска служба Николай Ванчев допълни, че посолството обслужва и над 30 000 души с двойно гражданство и около 10-12 000 британци, които пребивават в България.

Снимка: Веселин Паунов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени