Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натиск върху Джонсън да се извини за обвинения към лидера на лейбъристите

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън бе призован от целия политически спектър да се извини за неверните твърдения към лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър, че навремето не е осъдил педофила Джими Савил.

Снощи Стармър бе нападнат пред парламента от група хора, които го обвиниха, че е „защитник на педофили“.

Тази сутрин министърът, отговарящ за технологиите Крис Филп защити по Скай нюз Борис Джонсън като каза, че той няма вина при опита за разправа с Киър Стармър.

Миналата седмица Джонсън отправи невярно обвинение към Стармър, че не е осъдил Джими Савил, а при вчерашния инцидент Стармър бе обиждан от тълпата, че е „защитник на педофили“ и че е „предател“.

Нараства обаче натискът Джонсън да се извини. Най-малко шест депутати от Консервативната партия на премиера свързаха инцидента с неверните коментари на Джонсън, които той направи публично в парламента. Тобайъс Елууд, председател на парламентарната комисия за отбрана, призова премиера да се извини.

Нека да спрем политиката в стил „Доналд Тръмп“ да се превръща в норма, заяви Елууд. Самият Джонсън осъди инцидента със Стармър като „абсолютно неприемлив“.

С интерес се очаква появата на Джонсън в Камарата на общините за редовния за сряда парламентарен контрол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна