Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия нареди на шофьорите в Отава клаксоните им да замлъкнат

Отава, 7 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На шофьорите на камиони в канадския град Отава беше наредено да спрат да натискат клаксони на протеста, който продължава повече от 10 дни. Отава обяви извънредно положение в неделя, тъй като шофьорите са блокирали центъра на града повече от седмица с превозни средства и палатки.

Силният и постоянен шум от клаксоните на камионите се превърна в една от определящите характеристики на движението срещу задължителните ваксини в Канада, но предизвика гнева на местните хора.

Съдия Хю Маклийн разпореди клаксоните да бъдат заглушени за следващите 10 дни. Протестът, наречен „Конвой на свободата“, се разпространи в няколко града. Той беше предизвикан от изискването шофьорите на камиони да бъдат ваксинирани, за да преминат границата на САЩ. Недоволството обаче се разшири и вече изразява противопоставянето срещу всички видове задължителни мерки - в някои части на Канада само ваксинирани могат да влизат в ресторанти, фитнес зали и барове.

„Подкрепям шофьорите, защото отстояват свободата. Нашата канадска харта за правата и свободите е нарушена по много начини. Не ни е позволено да пресичаме границата, не ни е позволено да пътуваме със самолети или влакове, бяхме уволнени от работните си места. Това са права, които имаме като канадци, и трябва да си ги върнем незабавно“, коментира протестираща в Торонто.

Повечето от демонстрантите протестират мирно, но има съобщения за тормоз, а някои са използвали нацистки лозунги, за да изразят мнението си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна