Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Паров: Пещерите са последните бели петна на (под) Земята

Цветан Паров
Снимка: Луиза Лазарова

Какво са пещерите, кой ходи и кой живее в тях – накратко така може да се обобщи темата и познанията, които може да получите, ако вечерта в четвъртък, 10 февруари, посетите Club Terminal 1 и присъствате на събитието на „Ratio“.

За да тръгне на експедиция, един пещерняк първо трябва да ходи, да посещава пещери, да види кой тип е неговият. Трябва да се обучи, да е готов и за някои неприятни изненади“, разказа пред Радио София Цветан Паров.

Той е аерокосмически инженер, но интересът ме на спелеолог от над 25 години го е водил в подземни образувания в Китай, Лаос, Иран и другаде.

  • Защо и как се организират пещерни експедиции? Какво трябва да знаем преди да посетим пещера? С какво точно се занимават спелеолозите? Какви живи същества наричат пещерите свой дом?

На тези и много други въпроси ще отговаря Цветан Паров заедно с геолога Камен Бонев и биоложката Станимира Делева.


„85% от времето на една пещерна експедиция е носене на багаж, включително и под земята“, с усмивка обясни Паров. Понякога, за да се стигне до откритие, са нужни няколко подготвителни експедиции. За участъци под вода може да потрябва и водолазно оборудване. Да не говорим колко различен е режимът на сън и работа там, където не прониква слънцето, но пребивават хора.

За да научите повече за пещерните бисери, за връзката на произведената и изхвърлена от човека смет с водните източници, някои най-най- сред българските пещери, както и за предстоящата вечер на „Ratio“,
чуйте разговора на Антония Каменичка с Цветан Паров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна