Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерите на България и Сърбия се обявиха за общ газов пазар в региона

Кирил Петков и Ана Бърнабич в Белград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерите на Сърбия и на България Ана Бърнабич и Кирил Петков се обявиха в Белград за създаването на общ газов пазар в региона . За страната ни, западната ни съседка става стратегически икономически партньор.

Още за официалната визита на българският премиер предава от Белград специалния ни пратеник Цветелина Стоянова 

Основната цел на двете съседни държави е да имат в максимална степен свързаност и синергия по всички теми, казаха след разговорите Бърнабич и Петков.

Енергийната тема ще бъде особен приоритет, каза българският премиер. По думите му ние заедно сме по-силни. Гръцката газова връзка е другият голям приоритет за България. Тя пък ще осигури достъп до Сърбия и на азерски газ.

Петков потвърди, че интензивно се работи по интерконектора с Гърция, който се очаква да е готов в средата на тази година.

Има потенциал за единен газов пазар в региона, защо не и за енергиен на следващ етап, говориха по темата двамата премиери, а българският Петков каза:

„Това особено ще бъде важно, когато става дума и за втечнен газ. Защото едно е България да иска да купува 3 млрд. куб. м, Сърбия – 6, Република Северна Македония – примерно два, друго е заедно да искаме да търгуваме и да купим едно общо количество, което да се търгува на един общ пазар, и с максимални диверсификации и максимални възможности да се купуват от различни места“.

Чухме и още приоритети за българската страна – довършване на отсечката от автомагистрала „Европа“ към границата със Сърбия. Тя става огромен приоритет по думите на Петков.

Обсъждано е и откриването на нов граничен пункт при Видин и Зайчар, стана ясно от казаното, както и модернизация на жп връзките с България.

Потвърди се и европейската интеграция на Сърбия и подкрепата, която България оказва на западната ни съседка. Тя може да разчита на тази подкрепа при отварянето на следващите преговорни глави, така че да напредва по пътя на евроинтеграцията.

Общи туристически пакети също е възможно да се предлагат за двете страни.

Официалната визита на българския премиер в Белград бе обобщена с думите: „Започваме стратегическо партньорство по всички теми“.

Кирил Петков разговаря и с президента на Сърбия Александър Вучич. Снимка ЕПА/БГНЕС

Официалното посрещане на Кирил Петков в Белград от Ана Бърнабич. Снимка ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!