Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън: Да не се връщаме към времената, когато съдбата на нациите се решаваше от големите сили

Искам да подчертая, че това важи не само за Русия, но и за НАТО, отбеляза британският премиер

Джонсън и Столтенберг на съвместна пресконференция след срещата им в централата на НАТО, Брюксел, 10 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не смята, че Кремъл е взел решение да нападне Украйна, но не изключва в близките дни това да се случи. Той каза това в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел на съвместен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Това е много опасен момент. На карта са поставени правилата за защита на всяка нация - голяма и малка. Когато падна Берлинската стена, хората в Европа показаха, че искат тяхната сигурност и свобода да са свързани изключително силно помежду си“, каза британският премиер и допълни:

„Ние трябва да се противопоставим на всеки опит за връщане към времената, когато съдбата на нациите се решаваше през главите им от големите сили. Искам да подчертая, че това важи не само за Русия, но и за НАТО“.

На въпрос дали смята, че Русия вече е взела решението си за атака, Борис Джонсън отговори:

„Честно казано, не мисля, че това решение вече е взето, но това не значи, че е невъзможно нещо изключително деструктивно да се случи много скоро“.

Същевременно Джонсън отново заяви, че трябва да се даде шанс на дипломацията и припомни, че днес британският министър на външните работи Лиз Тръс е на визита в Москва. Самият той ще пътува до Полша в близките дин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че е изпратил писмо до министъра на външните работи Сергей Лавров, в което го призовава да подновят диалога в рамките на Съвета НАТО - Русия.

Другата седмица министрите на отбраната на Алианса ще обсъдят укрепването на отбраната на НАТО, в т.ч. и изпращането на допълнителни бойни групи на югоизточния фланг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна