Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият шеф на КЕВР не очаква токът да поскъпне значително след мораториума

| обновено на 10.02.22 в 18:09
Новият председател на КЕВР Станислав Тодоров прие длъжността от Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров не очаква значително поскъпване на тока за бита след като отпадане на мораториума върху цените. Днес Тодоров, който беше избран снощи да оглави КЕВР, пое поста от Иван Иванов, чийто мандат изтече преди близо 2 години.

Тодоров официално пое поста председател на държавния регулатор от Иван Иванов, който акцентира върху независимостта на КЕВР при вземането на решенията за цените на тока, парното и водата:

По стечение на обстоятелствата: "Един доста висок председател на Комисията предава своя пост на един още по-висок председател и това ме кара да пожелая - както той е няколко сантиметра по-висок, така и решенията, които ще взима в бъдеще като председател на комисията, да бъдат на малко по-високо ниво и това ще бъде надграждането на дейността" - с тези думи досегашният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който остана на поста почти осем години, го предаде на своя наследник Станислав Тодоров.

Така на въпроса ще поскъпне ли тока за бита след отпадането на мораториума, отговорът дойде не от Иванов, а от Тодоров:

„Би било опасно да правя такава прогноза, без да съм се запознал с данните и да съм получил анализите. Това, което мога да кажа - двигател на искането за увеличаване на цените, а именно повишените разходи за високи технологични загуби на енергоразпределителните дружества, това вече е неутрализирано. В този смисъл моето очакване е да няма драматични промени в част "Повишаване на електроенергия за битовия потребител“.

Станислав Тодоров допълни, че решението дали и кога ще отпадне мораториума върху цените на тока, парното и водата ще вземе парламентът:

"От наша страна ние сме готови и ще бъдем готови в кратко време да предоставим всички анализи, от които те да придобият увереност за това какво следва както по отношение на потребителите, така и по отношение на производителите", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна