Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на маски на открито вече не е задължително и в Испания

Деца с маски, участници в „Tamborrada“ - събитие за празника на Сан Себастиан, Страната на баските, Северна Испания, 20 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес носенето на маски на открито вече не е задължително в Испания, предава кореспондентът на БНР, като допълва, че това е единственото Covid ограничение, наложено от централното правителство, а останалите зависят от регионалните. В много от автономните региони вече няма изискване и за използването на Covid сертификати.

Испания излиза от шестата вълна на пандемията по-бавно от очакваното, но тенденцията за постепенно намаляване на броя на новозаразените е стабилна, посочват властите.

За последното денонощие са регистрирани 62 839 нови Covid случая, което е близо 3 пъти по-малко от пика на вълната в края на януари тази година. Кумулативната честота също продължава да спада и вече е 1 692 случая на 100 000 жители. Това накара регионалните правителства да започнат да отменят ограничения.

От петък отварят дискотеките в Каталуния, които през последните 2 години работиха само около 3 месеца.

От събота Балеарските острови няма да изискват Covid паспорт. От следващия вторник Навара ще премахне ограниченията на капацитета на заведенията и спортните зали.

В Андалусия, Арагон и Ла Риоха е в сила само Covid паспортът, а в Мадрид, Кастилия-Ла Манча, Кастилия и Леон и Естремадура няма никакви забрани.

Постоянно расте и броят на Covid ваксинираните в Испания. Според данните в страната са ваксинирани 56% от децата от 5 до 12 години, а над 12-годишна възраст с пълна имунизация са 91 % от населението. 85 % от хората над 50-годишна възраст пък вече имат бустерна доза.

Преди дни италианското правителство също анонсира, че се отказва от налагането на носенето на маски на открито:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна