Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди застават начело

Избраха триумвират от съпредседатели да ръководи ВМРО

Каракачанов на конгреса на ВМРО: Поставени отвън управляващи се опитват да зачеркнат направеното досега

| обновено на 12.02.22 в 19:52
Снимка: БГНЕС

ВМРО избра днес ново ръководство на партията на извънреден конгрес, който бе свикан заради незадоволителните резултати на последните парламентарни избори.

Със 303 гласа „за“ делегатите на висшия партиен форум избраха ВМРО да се ръководи от трима съпредседатели - това са евродепутатът Ангел Джамбазки и бившите депутати в българския парламент Искрен Веселинов и Александър Сиди. Поста си на главен секретар запазва Юлиан Ангелов - той получи 306 гласа. Предложенията бяха направени от оттеглилия се лидер Красимир Каракачанов. Той беше избран за почетен председател. 

Повече от 400 делегати участваха в 8-мия конгрес на партията, свикан, за да избере ново ръководство, след като през ноември заради незадоволителния резултат на парламентарните избори лидерът Красимир Каракачанов и всички членове на Изпълнителния комитет подадоха оставка.

В началото на февруари Красимир Каракачанов обяви, че е настъпило времето за по-сериозно ангажиране на по-младото поколение във ВМРО, което е натрупало политически и административен опит в законодателната и в изпълнителната власт, за да върне организацията там, където и е мястото. А именно в институциите, които разполагат със законовия механизъм да обличат каузите в реална държавна политика.

Без да излиза в "политическа пенсия", той предложи начело на формацията да застанат трима съпредседатели - Джамбазки, Веселинов и Сиди, както и намаляване на Организационния съвет и Изпълнителния комитет.

В приветственото си слово на конгреса днес Каракачанов, който беше на лидерския пост във ВМРО 25 години, констатира, че през последния му мандат начело партията е имала както възходи, така и падения, но никога не е отстъпвала от каузата си:

„Въпреки конюнктурата на времето в тези три години, в които ние участвахме в управлението и в парламента с група от 12 народни представители, а имаме все още нашите двама европредставители, ние няма от какво да се срамуваме и да се притесняваме. Ние никога не направихме компромис с цялостните интереси на ВМРО. Дори само това, което се случи – че благодарение на твърдата позиция на ВМРО не се допусна пробив в отношенията с така наречената Република Северна Македония, е достатъчно“.

В словото си пред делегатите на конгреса Красимир Каракачанов не спести критики към настоящото управление на страната, като заяви, че едни поставени отвън управляващи се опитват да зачеркнат всичко, което е било направено досега:

"Държавата преживява изключително тежки времена, свързани както с Covid ситуацията, с икономическата криза, а също така и преживява поредния експеримент, в който едни поставени отнякъде отвън управляващи се опитват да зачеркнат всичко, което беше направено не само през последните 32 години, опитват се да зачеркнат българската история".

Красимир Каракачанов с Ангел Джамбазки на конгреса на ВМРО в парк-хотел Москва, 12 февруари 2022 г./Снимка: Мария Филева

„Това, което трябва да направим, е да си дадем оценка за участието в управлението, да си кажем плюсовете и минусите и да начертаем бъдещето в няколко стъпки в средносрочния план, който е с хоризонт предстоящите местни избори, в дългосрочния план – връщането на организацията в обществено-политическия на страната през парламентарно представителство“, очерта задачите пред партията Каракачанов.

Когато, пет часа по-късно, делегатите приеха неговото предложение начело на партията да застане триумвират от по-младото поколение, стана ясно, че каузата няма да се промени  - за това свидетелстваха възгласите в залата.

Един от новите съпредседатели - Ангел Джамбазки, коментира какъв е пътят на организацията напред:

„Към това да върнем доверието на хората, които ни подкрепяха в каузите, които сме следвали. Когато бяхме управлението, се наложи да правим компромиси, както се казва, взели сме си поука 

Още преди началото на конгреса Красимир Каракачанов обясни пред БНР, че макар отново е номиниран да оглави ВМРО от няколко организации в страната, твърдо е решил да се оттегли от лидерския пост: 

"Благодаря на хората, които са ме номинирали, но в края на краищата , когато един мъж каже нещо, трябва да си държи на думата. Нямам намерение да излизам в политическа пенсия. Крайно време е, и мисля, че сега е момента да се даде път на по-младото поколение във ВМРО. Посланието към всички наши членове, симпатизанти, не само към делегатите, които днеска са на конгреса, е такова. Новата мисия на българския национален интерес, националните, семейните и християнските ни ценности като народ".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна