Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Армения ще си сътрудничат в производството на вино

Снимка: Ани Петрова

Винопроизводители от България и Армения ще си сътрудничат за установяване на трансгранични търговски връзки и модернизиране на сектора на винената индустрия в двете страни. Проектът е на Ямболската търговско-промишлена палата и се изпълнява в партньорство с Центъра за подпомагане на инвестициите в Армения.

Развитието и модернизацията на винената индустрия, както и увеличаване капацитета на производство са основните цели на проекта за двете държави с най-стари традиции в отглеждането на лозя и винопроизводство, подчерта председателят на ЯТПП Стойчо Стойчев.

"Защото Тракия и Армения са най-древните производители на вино и античните традиции на производство в бита, в традициите".  

Проектът ще се изпълнява през следващите няколко месеца, предвижда се експерти от Армения ще посетят страната ни, като първия път това ще е на "Винария" в Пловдив.

"И втория път да посетят ямболския регион, за да можем да ги заведем при нашите производители, технолози да разменят практики, да разменят уменията си за маркетинг и електронна търговия и начина, по който могат да търгуват на ЕС". 

Проектът е на стойност до 60 000 евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна