Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските власти са в готовност да евакуират наши сънародници от Украйна

Снимка: mfa.bg

Българските власти са в готовност да евакуират наши сънародници от Украйна. Кризисен щаб в Министерството на външните работи следи ситуацията във и около страната. 

По указания на министъра на външните работи Теодора Генчовска е сформиран кризисен щаб, който втори ден следи ситуацията в Украйна и ако има ескалация на напрежението, има готовност да се приведе в действие протокол по евакуация. Това съобщи за "Хоризонт" директорът на дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи Митко Димитров:

"Към този момент все още няма постъпили искания за евакуиране на наши сънародници, които се намират на територията на Украйна. Близо 40 души са се регистрирали чрез интернет платформата на МВнР, за да се обозначат точно в кои райони на Украйна се намират и да оставят свои актуални координати, за да има нашата дипломатическа мисия в Украйна директен контакт с тях. Още веднъж от Външно министерство призоваваме българските граждани да не пътуват към Украйна, а тези, които се намират на нейна територия - да напуснат страната с наличните транспортни средства". 

Въздушното пространство над Украйна не е затворено, уточни Димитров: 

"Нашите дипломати са в постоянен контакт с държавните ръководители в Украйна и ако такава информация се получи, ние ще бъдем информирани". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна