Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допуснаха Валиева до участие на олимпиадата

Камила Валиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортният арбитражен съд (CAS) допусна рускинята Камила Валиева до участие в индивидуалната надпревара по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

На 11 февруари международната агенция за тестване (ITA) официално съобщи, че Валиева е дала положителна допинг проба за забраненото вещество "триметазидин" на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия.

На база на позитивния тест тийнейджърката беше отстранена временно от състезания още на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но тя веднага подава жалба, заради което още на следващия ден санкцията е снета.

Именно заради възстановяването на правата на фигуристката от Международния олимпийски комитет , Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха жалба, която тричленен панел на CAS в Пекин разгледа вчера след 6-часово онлайн-изслушване на засегнатите страни и днес я отхвърли.

Заради случая церемонията по награждаването на медалистите от отборното състезание по фигурно пързаляне на Игрите в Пекин беше преместена за неопределено време, тъй като Валиева беше с основна заслуга за първото място на руснаците в завършилото на 7 февруари състезание.


От МОК на този етап единствено съобщиха, че все още не е определено как ще бъдат разпределени олимпийските медали в дисциплината, като това решение ще бъде взето "по-късно". Тимът на САЩ завърши втори, пред Япония, Канада и Китай.

"Решението е нова глава в систематичното неуважение на Русия към чистотата на спорта", заяви председателят на олимпийския комитет на САЩ Сара Хиршланд. И допълни: "Колективната отговорност на олимпийското движение е да защитават целостта на спорта и да следят за това треньорите и спортистите да поддържат високи стандарти. Спортистите имат право да знаят, че се състезават честно. За съжаление с това решение това право им бе отказано".

Руската федерация по фигурно пързаляне изказа задоволството си от решението на Арбитражния съд по спорта.

Президентът на федерацията Александър Горшков определи решението на съда като "триумф на здравия разум и справедливостта", предаде РИА.

На почти същото мнение е и почетният президент на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков. Той нарече решението на КАС "справедливо".

"Моето мнение е, че решението на съда е справедливо. Но то и за всички беше очевидно - това са неоправдано затегнати решения, много се набиват на очи и предизвикват подозрения. Допинг-тестовете на Валиева на Игрите са чисти. Никакви забранени вещества не са открити. Тя е чиста от гледна точка на допинга. Пожелавам й да спечели още един златен медал”, каза Жуков.

"Представям си колко тежка беше за нея тази история. Но ние всички я подкрепяме. И се надявам, че в близко време нашите спортисти ще си получат златните медали, добави почетният президент на ОКР пред агенция ТАСС.

Валиева, която е европейска шампионка и световна рекордьорка в кратката програма и за сбор точки, е абсолютна фаворитка за златото в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в китайската столица, което започва утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна