Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Крило на успеха“ - награда за новаторство в пчеларството

Борис Иванов от Пловдив с дъщерите си на изложението в Плевен.
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен връчиха наградата „Крило на успеха“ за новаторство в пчеларството. Това стана в рамките на 19-ото Международно пчеларско изложение.

Изобретението на Борис Иванов, което се прилага за борба с болестите по пчелите, донесе на пловдивчанина голямата награда на пчеларското изложение в Плевен:

„Това е първото устройство в света, което може да се прилага практически в кошера. Методът е известен, но досега всичките му приложения са в лабораторни условия или в специални камери, които са много трудни за обикновения пчелар да ги ползва“.

Иновативната разработка е изцяло с лични средства:

„Ако чакаме пари от държава, еврофондове, практически нещата не могат да се случат, поради тежкия бюрократичен механизъм в една иновация, особено в земеделието има срокове. Примерно май месец може да се прави това, които никога не съвпадат с административните срокове по програмите. Повече от година и половина с доктор Иван Гечев сме правили проби-грешки, докато се стигне до краен продукт. Той се е занимавал с медицинската част, аз съм се занимавал с техническата част, тествал го е на много места, за да може да е напълно безопасен за пчелните семейства“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна